Sari la conținut Salt la bara laterală stângă Salt la bara laterală dreaptă Salt la subsol

Mănăstirea Peștera Ialomiței (Mănăstire de călugări)

Mănăstirea Peştera Ialomiţei se află la 1600 m. altitudine şi este unul din cele mai importante obiective turistice din Munţii Bucegi. Se pare că voievodul Mihnea Vodă cel Rău (1508-1509) a fost ctitorul acesteia, în prima ei fază existând ca un schit din lemn, situat la intrarea în Peștera Ialomiței, în grota denumită „a lui Mihnea Vodă”, ridicat în semn de mulţumire către Dumnezeu, după ce voievodul a scăpat de turci stând ascuns în această peşteră. Aproape de intrarea în peşteră se află o piatră, numită „Piatra Altarului”, despre care se spune că era Sf. Masă unde călugării săvârşeau Sf. Liturghie.

Construcţia din lemn de la intrarea în Peştera Ialomiţei a ars în anul 1818, iar un an mai târziu a fost ridicat un schit nou, amplasat mai aproape de gura peşterii. Schitul vechi, situat la 300 m. mai jos de peşteră, a fost construit în anul 1901 de mai mulţi ctitori, cu participarea păstorilor din zonă, ctitorul principal fiind Ieromonahul Ieronim.

În anul 1993, au început lucrările de construcţie la noua biserică, situată chiar la intrarea în peşteră, precum şi la noul corp de chilii, sfinţirea bisericii săvârşindu-se în anul 1996, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, iar în anul 2001, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon, s-a ridicat o nouă stăreţie, o nouă biserică şi un Centru Cultural-Misionar – în cadrul căruia se organizează diferite manifestări spirituale, arhondaricul, s-a reabilitat vechea stăreţie, a fost construită Casa Sf. Voievod Neagoe Basarab, s-a realizat gardul împrejmuitor. Astăzi, mănăstirea dispune de trei biserici: una de zid, în gura peşterii, şi două de lemn în incinta mânăstirii.

Peștera Ialomiței a fost reabilitată recent (2015) și este unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din Bucegi.

Mănăstirea are posibilităţi de cazare pentru pelerini.

Contact

Galerie