Sari la conținut Salt la bara laterală stângă Salt la bara laterală dreaptă Salt la subsol

Salvamont Dâmbovița – 35 ani de viață

Apariția formației Salvamont Dâmbovița este o dovadă că dragostea pentru munte și educarea tinerelor generații pentru aceasta constituie un ideal. În acesta a crezut și crede Deaconescu Gheorghe, profesor de educație fizică și sport, cunoscut astăzi de către salvamontiști din toată țara drept “ dom’ profesor”. Așa îi spuneau și elevii săi, începând cu anul 1975, an în care acesta organiza expedițiile școlare în zona dâmbovițeană a munților Bucegi, cu precădere la Padina.

O etapă definitorie în formarea echipei a fost cea a școlilor de ghizi montani de pe lângă BTT Dâmbovița. În cadrul acestora au avut loc și primele acțiuni de căutare și salvare a unor turiști în zona dâmbovițeană a Bucegilor, zonă ce era în sfera de activitate a formației Salvamont Sinaia. Tot în aceste școli se formează și un prim nucleu de viitori salvamontiști. Astfel Costică Avramescu, angajat al O.J.T. Dâmbovița, alături de Deaconescu Gheorghe au fost prezenți la raliul Salvamont, etapa de iarnă, de la Păltiniș din anul 1981.

Anul următor, 1982, se înființează formația Salvamont Dâmbovița din care făceau parte Costică Avramescu, Deaconescu Gheorghe, Nae Zdrăilă, Dan Suditu, Vasile Mocanu, Gigi Milea, dr.Marius Botez, Puiu și Viorel Marina și Cătălin Chirvasiu. După un prim sediu provizoriu într-o cabană de lângă cabana Bolboci formația Salvamont Dâmbovița se va muta într-un spațiu ce aparținuse organizării de șantier de la hotelul Peștera, pentru ca din anul 2002 sediul să se afle în vecinătatea telecabinei Peștera.

Având de acoperit o zonă montană întinsă, reprezentată de masivele Bucegi și Leaota, echipa Salvamont Dâmbovița va intra într-o nouă etapă începând cu anul 2016, an din care echipa se va forma și pentru salvarea din peșteri devenind Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo.

Echipa dâmbovițeană a participat cu rezultate meritorii la raliurile Salvamont și a organizat, in două rânduri, în anii 1984 și 2005 Simpozionul Național Salvamont.

În anul, 2017, an în care formația dâmbovițeană împlinește 35 de ani de viață, din echipă fac parte 5 angajați și 14 voluntari în cele două baze ale sale, de la Zănpaga și Peștera.

0 comentariu

Nu există comentarii încă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *